Nalewkę z róży na miodzie gryczanym już kiedyś nastawiałam, postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić.
Składniki
- Owoce róży (2/3 słoja, w moim przypadku słój dwulitrowy) – ja użyłam rozmrożonych,
- Kawałek imbiru – 3-4 centymetry,
- Miód gryczany do smaku,
- Alkohol.
Przygotowanie nalewki różanej
Rozmrożone owoce wrzuciłam do słoja i zalałam alkoholem. Po jakimś miesiącu dodałam imbir. Po kolejnych kilku tygodniach dodawałam stopniowo miód gryczany (chyba trzy albo cztery łyżki). Po kolejnych kilku tygodniach przefiltrowałam.
Filtrowanie
Nalewka filtruje się dość łatwo, ale pozostaje mętna. Ma kolor pomarańczowo-brązowy i obłędny zapach. Dodatek imbiru powoduje, że smak jest lekko ostry. Kompozycja godna uwagi. Można eksperymntować z ilością składników, żeby dobrać takie proporcje, aby była najsmaczniejsza, ale na pewno potencjał w tej nalewce jest. Na razie leżakuje, jednak sporo sobie po niej obiecuję.