
Dziurawiec jest rośliną z której można wyciągnąć wiele dobrego ale jeśli zrobicie napar będzie on działać na inne dolegliwości niż nalewka. Przepis znalazłam na Zielonej wyspie, jednak z braku świeżych ziół użyłam suszonych.
Składniki
- 50 g suszonego dziurawca
- alkohol (ok 50 %)
- miód
Przygotowanie
Suszonego dziurawca dałam połowę tego co w przepisie – po odparowaiu wody na pewno jego waga się zmniejsza. Zalałam alkoholem do pełna i czekałam dwa tygodnie. Potem dodałam miód.
Filtrowanie
Nalewka filtruje się bardzo dobrze, ma ciemnoczerwony, prawie czarny kolor i (dla mnie) mocno nieciekawy zapach i smak.

Uwagi
Nalewka z dziurawca to nalewka lecznicza, nie pije się jej więc dla przyjemności. Stosuje się ją w leczeniu lekkiej depresji, jednak lepiej poradzić się lekarza, czy aby na pewno możecie jej używać. Dziurawiec to jedno z ziół, na które trzeba uważać ze względu na możliwe skutki uboczne i interakcje z lekami, w trakcie kuracji trzeba też uważać z wychodzeniem na słońce.
Foty własne.