Listówkę zaczęłam robić wcześnie, bo wczesną wiosną. Kiedy pojawiają się młode liście porzeczek to czas, kiedy trzeba zacząć myśleć o listówce. Klasycznie najlepiej nastawić na świeżych liściach, ja jednak miałam dwie paczki suszonych i chciałam je wykorzystać.
Składniki (listówka)
- liście czarnej porzeczki
- alkohol ok 50%
Przygotowanie listówki
W odpowiednio dużym słoju zalać liście alkoholem. Standardowo suszonych liści powinno być mniej niż świeżych. Ja działałam całkowicie na wyczucie. Dodałam do słoja wszystko co miałam.
Składniki nalewki owocowej
- czarna porzeczka
- alkohol ok 50%
Przygotowanie
Owoce czarnej porzeczki wrzucić do słoja (ok 3/4 objętości) zalać alkoholem, pognieść i odstawić na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlać, odcisnąć, odfiltrować i połączyć z listówką. Nalewki wymieszać i odstawić na pół roku.
Uwagi
Spotkałam się z różnymi proporcjami przy łączeniu listówki z nalewką owocową – od 1:3 do 1:1. Ja łączyłam 1:1.
Cukru nie dodawałam, bo smorodinówka jest smaczna bez dosładzania.
Przygotowując nalewkę sugerowałam się przepisem z wino.org.pl, jednak wprowadziłam pewne zmiany.
Jeden komentarz do “Smorodinówka na listówce”