Minionego lata ogarnął mnie nalewkowy szał, i widzę, że mam spore zaległości. Tym razem, do nalewki miętowo-jagodowej, potrzeba bardzo niewiele składników.
Składniki
- jagody
- mięta
- alkohol (ok 50%)
- cukier do smaku
Przygotowanie
Mięta pochodzi z tego samego zbioru, który wykorzystałam przy okazji nalewki porzeczkowej, miałam więc ułatwione zadanie – gotowa miętówka (ale można też dodać liście mięty do nastawu). Napełniłam więc słój w 3/4 jagodami i zalałam miętówką.
Filtrowanie
Tym razem przed filtrowaniem skoczystałam z prasy, nalewka wyszła więc bardziej owocowa ale filtruje się gorzej.
Uwagi
Mięta pasuje do wielu owoców, do jagód również. Ładnie podkreśla ich smak, a nie jest on bardzo wyrazisty. Myślę, że to jedna z tych nalewek, które powinny postać dłużej.