Anyżówka

Część składników
Część składników

Składniki

  • 2 gwiazdki anyżu
  • garść ziaren anyżu
  • pół laski cynamonu
  • 1 goździk
  • 1 kardamon
  • sok z 1/2 cytryny
  • alkohol

Przygotowanie nalewki anyżowej

Poprzednio nastawiałam nalewkę na samych gwiazdkach anyżowych i była całkiem niezła, postanowiłam jednak spróbować z dodatkami. Nie na tyle dużo, aby zabić smak anyżu, bo to jednak podstawa, ale tak, żeby były one wyczuwalne. Znalazłam odpowiedni przepis, więc do dzieła. Użyłam częściowo anyżu w gwiazdkach, a częściowo w nasionach.

Nalewka anyżowa
Nalewka anyżowa

Butelkowanie nalewki anyżowej

Anyżówka filtruje się całkiem dobrze, rewelacyjnie pachnie i całkiem fajnie smakuje. Żałuję, że zrobiłam tak mało. Chciałam tylko wypróbować przepis. Na pewno nie będzie na nią tylu chętnych, co na owocowe, ponieważ nie każdy lubi anyż. No cóż, dla mnie więcej :).

Nalewka anyżowa
Nalewka anyżowa

Wszystkie fotki własne.

Dodaj komentarz