Imbirówka

Imbirówka (fot. własna)
Nalewka imbirowa (fot. własna)

Uwielbiam imbirówkę. Trochę kwaskowa, trochę goryczkowa, ma obezwładniający zapach. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Wielkie żarcie – dla chcących spróbować swoich sił, ja robiłam tak:

Składniki

  • 1 litr wódki
  • 12 dkg imbiru
  • 3 cytryny
  • 20 g cukru
Imbirówka (fot. własna)
Nalewka imbirowa (fot. własna)

Przygotowanie nalewki imbirowej

Imbir pokroić w cienkie plasterki. Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (bez albedo), obrać je i pokroić na mniejsze kawałki. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Dolać alkohol i wsypać cukier. Można dać więcej, a także można dodać miód. Dla mnie te 20 g, jak się okazuje, wystarczy.

Imbirówka (fot. własna)
Nalewka imbirowa (fot. własna)

Butelkowanie imbirówki

Filtrowanie trochę tylko uciążliwe. Nalewka ma cytrynowy kolor (jeśli dodacie miodu, kolor będzie bardziej intensywny a z czasem ściemnieje) i intensywny zapach. Jest dość wytrawna, raczej nie dla osób lubiących słodkie. Poprzednim razem dałam cukier i miód zgodnie z przepisem i wówczas imbirówka wyszła średnio słodka.

Imbirówka (fot. własna)
Nalewka imbirowa (fot. własna)

Uwagi

Zainteresował mnie również przepis z większą ilością dodatków. Następnym razem tak właśnie zrobię :).

Dodaj komentarz