Lipówka

IMG_5910Kiedy kwitną lipy, swój zapach rozsiewają na duże odległości. Spróbuję zamknąć go w nalewce.

Składniki

  • kwiaty lipy (użyłam suszu)
  • alkohol ok. 50%
  • miód lipowy
  • 1 goździk na 1l nalewki
  • sok z limonki (zamiast cytryny)

Przygotowanie

Kwiaty lipy łączymy z alkoholem i miodem. Ja miód dodałam po ok. tygodniu od nastawienia. Po miesiącu dodałam goździk dla podkręcenia smaku, a na koniec sok z limonki.

Uwagi

Sugerowałam się przepisem ze strony Smaki z Polski, trochę go zmodyfikowałam. Dodałam tylko jeden goździk, ponieważ przy drugim nalewka zmienia zapach na goździkowy.

Nalewka od razu po zlaniu ma bardzo delikatny zapach, a smak ciągle bardziej alkoholowy niż lipowy. Odstawiam i zobaczymy co wyjdzie za kilka miesięcy.

Przeglądając inne przepisy, np. Nalewkowni, widzę, że preferowane jest jednak rozciągnięcie całego procesu w czasie i przygotowanie najpierw miodówki i dopiero wówczas dodanie lipy. Przy następnej próbie skorzystam z tej rady. Nie bez znaczenia może być również dodanie świeżej lipy zamiast suszonej.

2 przemyślenia nt. „Lipówka

  1. Zdecydowanie polecam zarówno kwiaty lipy prosto z drzewa, jak i wcześniejsze przygotowanie miodówki – gwarantuję, że smak będzie znacząco inny, delikatny, kwiatowo-cytrusowy z ostrą nutą na końcu. Nalewka doskonała na przeziębienie 🙂

Dodaj komentarz