Niedługo pojawi się świeży czosnek, może więc czas pomyśleć o nalewce, która nas nieco wzmocni przed kolejną zimą. Jest to jednak trunek dla wielbicieli czosnku, aromat jest bowiem okrutny.
Skladniki
- 1 główka czosnku
- 0,7 l wódki
- 200 ml miodu gryczanego
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie
Czosnek obrać, pokroić na małe cząstki i dodać pozostałe składniki. Odstawić na 2-3 miesiące.
Filtrowanie
Nalewka filtruje się całkiem dobrze. Po przefiltrowaniu jest dość klarowna, jednak na dnie, mimo wszystko, tworzy się osad.
Uwagi
Przepis pochodzi ze strony Smaki z Polski. Zrobiłam jednak nieco mniej nalewki i dodałam miód lipowy, dlatego jest taka jasna.
Czosnek może wywołać reakcję alergiczną, może też mieć negatywny wpływ, np. na wątrobę, kolidować z leczeniem cukrzycy, zapalenia płuc i nerek. Ale to tylko przykłady. Zanim więc zaczniecie wzmacniać się tą nalewką, sprawdźcie, czy ze względu na jakieś schorzenia nie jest to dla Was przyjemność zakazana. Również osoby zdrowe nie powinny przesadzać z ilością czosnku. Należy traktować tę nalewkę jako leczniczą i nie pić za dużo na raz. Moim zdaniem nie da się jej wypić za dużo, upodobania kulinarne jednak bywają różne :).