Nalewka z granatów

IMG_5450Granaty wydawały mi się zbyt egzotyczne aby pasowały do nalewki, znalazłam jednak przepisy, które mnie zachęciły do poeksperymentowania.

Składniki

  • ziarenka z dwóch dużych granatów
  • alkohol ok 50%
  • 1/2 laski wanilii
  • skórkę z 1/2 cytryny (starta na tarce bez albedo)
  • cukier do smaku

IMG_5438

Przygotowanie

Ziarenka granatu wydobyć ze skórki (próbowałam to zrobić tak, jak ten pan na filmie poniżej, jednak wyszło mi to mniej elegancko), wrzucić do słoja i zalać alkoholem (3/4 objętości to owoce). Dodać wanilię i skórkę cytryny. Posłodzić teraz lub później, kiedy owoce puszczą sok. Ziarna dobrze jest zgnieść. Słój zamknąć na miesiąc i odstawić.

Zlewanie i filtrowane

Nalewka filtruje się bardzo dobrze. Ma różowy kolor i jest doskonale przezroczysta. Zapach i smak subtelny. Zobaczymy, co się okaże za kilka miesięcy.

Uwagi

Na blogach Mia cucina i Samo zdrowie – znalazłam pomysły na dodatki.

Dodaj komentarz