Nalewka jagodowa

Czarna Jagoda (źródło: wikipedia, fot: Silvio Pašmik)
Czarna Jagoda (źródło: Wikipedia, fot: Silvio Pašmik)

Przygotowanie nalewki jagodowej

Składniki do przygotowania nalewki:

  • jagody,
  • alkohol (spirytus ok. 50%),
  • cukier,
  • cynamon 1/4 łyżeczki,
  • goździki 4 szt.,
  • skórka pomarańczowa 2-3 łyżeczki.

Owoce i alkohol umieszczamy w słoju, tak aby jagody zajmowały ok. 3/4 słoja. Nie pamiętam dokładnie, ile dałam cukru, dosładzałam na raty. Natomiast podane ilości pozostałych składników są na dwulitrowy słój. W przepisie jest jeszcze kłącze tataraku, ale nie miałam. Jeśli nie zapomnę w przyszłym roku, to może spróbuję jeszcze z tatarakiem.

Butelkowanie

Z owoców jeszcze w słoju wycisnęłam sok. Przefiltrowana nalewka ma bardzo ciemny kolor, jest niemal czarna. Wyszła odrobinę za słodka i zbyt mocno pachnie cynamonem. Ogólnie jest smaczna, tyle że zbyt mało czuć smak i zapach jagód. Jeśli będę nastawiać jeszcze raz, to muszę pamiętać, żeby ograniczyć nieco dodatki.

Jeśli chodzi o nazewnictwo, Wikipedia podaje nazwę rośliny borówka czarna. U mnie w domu mówiło się zawsze na czarne owoce jagody, a borówki to były te czerwone. Z przyzwyczajenia używam więc potocznej nazwy jagody, ale podaję linki do Wikipedii, żeby nie było wątpliwości z jakich owoców została zrobiona nalewka.

Przepis pochodzi z Wielkiej księgi nalewek w opracowaniu Jana Rogali.

Dodaj komentarz