Przygotowanie nalewki jagodowej
Składniki do przygotowania nalewki:
- jagody,
- alkohol (spirytus ok. 50%),
- cukier,
- cynamon 1/4 łyżeczki,
- goździki 4 szt.,
- skórka pomarańczowa 2-3 łyżeczki.
Owoce i alkohol umieszczamy w słoju, tak aby jagody zajmowały ok. 3/4 słoja. Nie pamiętam dokładnie, ile dałam cukru, dosładzałam na raty. Natomiast podane ilości pozostałych składników są na dwulitrowy słój. W przepisie jest jeszcze kłącze tataraku, ale nie miałam. Jeśli nie zapomnę w przyszłym roku, to może spróbuję jeszcze z tatarakiem.
Butelkowanie
Z owoców jeszcze w słoju wycisnęłam sok. Przefiltrowana nalewka ma bardzo ciemny kolor, jest niemal czarna. Wyszła odrobinę za słodka i zbyt mocno pachnie cynamonem. Ogólnie jest smaczna, tyle że zbyt mało czuć smak i zapach jagód. Jeśli będę nastawiać jeszcze raz, to muszę pamiętać, żeby ograniczyć nieco dodatki.
Jeśli chodzi o nazewnictwo, Wikipedia podaje nazwę rośliny borówka czarna. U mnie w domu mówiło się zawsze na czarne owoce jagody, a borówki to były te czerwone. Z przyzwyczajenia używam więc potocznej nazwy jagody, ale podaję linki do Wikipedii, żeby nie było wątpliwości z jakich owoców została zrobiona nalewka.
Przepis pochodzi z Wielkiej księgi nalewek w opracowaniu Jana Rogali.