Nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego intrygowała mnie od pewnego czasu. Tej wiosny postanowiłam zebrać trochę i nastawić. Zebrałam niedużo, tylko tyle, żeby spróbować, co wyjdzie. Z kwiatków obcięłam tylko płatki.
Składniki
- 2 garście płatków mniszka lekarskiego,
- 200 ml alkoholu,
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
- sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie
Płatki zalałam alkoholem i odstawiłam w zamkniętym słoju. Po jakimś miesiącu dodałam miód i sok z cytryny i ponownie odstawiłam na ok. miesiąc.
Efekt końcowy
Nalewka filtruje się bardzo dobrze, jest przezroczysta, smak ma delikatny, jak płatki kwiatów. Odstawiłam na jakiś czas, żeby odleżała swoje.
Przepis podejrzałam na Delicious Titbits, a fotka własna.