Po czarnych i czerwonych czas na nalewkę na białych porzeczkach.
Składniki
- białe porzeczki
- cukier
- alkohol ok 50%
- mięta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Porzeczki wrzucić do słoja (ok 3/4) zgnieść, posypać cukrem (sypałam na oko) i zalać alkoholem. Odstawić przynajmniej na miesiąc. Potem odcisnąć, przefiltrować i zabutelkować
Uwagi
Mimo, że białe porzeczki są smaczne i aromatyczne, nalewka na samych białych porzeczkach wyszła blado. Smak bardzo mało wyrazisty, w ogóle nie kojarzył się z porzeczkami. Dodałam suszonej mięty, odstawiłam na kilka miesięcy i prawie zapomniałam o tej nalewce. Mięta podbiła nieco smak, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Schowałam do głębokiej szafy, niech stoi i dojrzewa jak najdłużej, może coś z tego będzie.