Nalewka na białych porzeczkach

IMG_4946Po czarnych i czerwonych czas na nalewkę na białych porzeczkach.

Składniki

  • białe porzeczki
  • cukier
  • alkohol ok 50%
  • mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Porzeczki wrzucić do słoja (ok 3/4) zgnieść, posypać cukrem (sypałam na oko) i zalać alkoholem. Odstawić przynajmniej na miesiąc. Potem odcisnąć, przefiltrować i zabutelkować

IMG_5666Uwagi

Mimo, że białe porzeczki są smaczne i aromatyczne, nalewka na samych białych porzeczkach wyszła blado. Smak bardzo mało wyrazisty, w ogóle nie kojarzył się z porzeczkami. Dodałam suszonej mięty, odstawiłam na kilka miesięcy i prawie zapomniałam o tej nalewce. Mięta podbiła nieco smak, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Schowałam do głębokiej szafy, niech stoi i dojrzewa jak najdłużej, może coś z tego będzie.

Dodaj komentarz