Pigwówka

Owoce pigwowca
Owoce pigwowca

Pigwówka (albo chyba raczej pigwowcówka), to bardzo prosta nalewka, którą nastawiałam jako pierwszą, i dzięki której przekonałam się, że nie trzeba wiele trudu, żeby zrobić coś dobrego. Ten pierwszy w mojej historii nalewkowy przepis poznałam dzięki Agnieszce i Adamowi, jeśli to czytacie to pozdrawiam :). Był to dla mnie impuls, żeby zainteresować się też innymi owocami pod kątem wykorzystania do nalewek.

Składniki

  • owoce pigwowca
  • alkohol (ok 50%)
  • miód wielokwiatowy
  • cukier

IMG_5420

Przygotowanie

Umyte owoce pigwowca należy pokroić i usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem. Dodać cukier i miód, mniej więcej w podobnych ilościach. Odstawić przynajmniej na kilka tygodni. Im dłużej postoją tym bardziej kwaskowa będzie nalewka. Ja trzymam długo, nawet kilka miesięcy. Słodyczy daję na początek mniej i potem dosładzam. Im więcej dodacie miodu, tym ciemniejsza z czasem będzie nalewka.

Filtrowanie

Nalewka filtruje się całkiem dobrze. Jej kolor zależy od ilości miodu. Z samym cukrem powinna być żółta, im więcej miodu tym smaczniejsza, ale i bardziej bursztynowa. Jej zapach jest bardzo charakterystyczny i intensywny (jak owoce, tylko dużo lepiej wyczuwalny).

IMG_5408To jedna z moich ulubionych nalewek. Zawsze wychodzi, smakuje również gościom. Foty własne.

Jedno przemyślenie nt. „Pigwówka

Dodaj komentarz