Ostatnia nalewka z aronii, jaką robiłam wyszła nieco cierpka. Znalazłam dwa rozwiązania: albo zamrozić owoce przed nastawieniem albo dodać liście wiśni. Postanowiłam obu sposobów spróbować.
Przygotowanie nalewki z aronii
Potrzebne są:
- aronia
- alkohol
- cukier
Napełnić 3/4 słoja aronią, zalać alkoholem. Kiedy aronia puści sok, dosłodzić do smaku.
Przygotowanie nalewki z aronii i liści wiśni
Potrzebne są:
- aronia
- alkohol
- liście wiśni
- cukier
2/3 słoja napełniamy owocami, dajemy dwie garście liści z wiśni i zalewamy alkoholem. Dosładzamy gdy aronia puści sok.
Uwagi
W każdym wypadku owoce były mrożone. Liście oczywiście wrzucamy umyte, podobnie jak owoce. Nastawiłam w okolicach października, więc nalewka uwalniała to, co najlepsze około pięciu miesięcy. A tam, gdzie coś się dzieje, musi być Borsuk :).
Butelkowanie
Filtrowanie przebiegało bez problemów, nie było dużo osadu. Obie wersje nalewki wyszły smaczniejsza niż poprzednia. Nalewka z liśćmi wiśniowymi delikatnie pachnie i smakuje wiśnią ale i smak aronii jest wyczuwalny. Owoce wylądują w brytfance z jakimś mięskiem albo jako dodatek do pieczenia chleba. Jeszcze nie próbowałam z chlebem, taki pomysł właśnie mi zaświtał. Aronia jest dość twarda i trudno się rozgotowuje, ale jak się długo poddusi albo podpiecze, to da się zjeść.