Nalewka jeżynowa – lato w butelce

Jeżyna (fot. Ben Stephenson)
Jeżyna (fot. Ben Stephenson, źródło: Wikipedia)

Przygotowanie nalewki jeżynowej

Jeżynówka to kolejna z prostych nalewek. Podobnie jak w przypadku malin zalałam owoce alkoholem, dbając, aby w każdym słoju było ok 3/4 owoców. Dosładzałam dopiero, kiedy była gotowa do zlania.

Nalewka jeżynowa (fot. własna)
Nalewka jeżynowa (fot. własna)

Butelkowanie

Nalewka stała dość długo, bo od września. Leśnych jeżyn zdobyłam tylko ze dwie garście, więc niewiele myśląc kupiłam na stoisku piękne, dorodne owoce. Tylko okazało się w trakcie maceracji, że kiedy leśne owoce ładnie puściły sok i aromat, te kupione i ładne (dwa razy większe od leśnych) były daleko w tyle. Postanowiłam więc potrzymać je dłużej niż planowałam, a na koniec wycisnęłam sok. Nalewka jeżynowa filtruje się powoli. Osiąga bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor, delikatny aromat i smakuje owocami, jednak w porównaniu z malinową i smak i zapach są nieco delikatniejsze. Postoi do lata.

Nalewka jeżynowa (fot. własna)
Nalewka jeżynowa (fot. własna)

Dodaj komentarz