Nalewka żurawinowa

Żurawina
Żurawina

Pomysł żeby nastawić nalewkę żurawinową pojawił się w wyniku dyskusji pod wpisem o nalewce borówkowej. W zasadzie tym razem prawie udało mi się trzymać przepisu. Prawie, bo jeśli nie wiem dlaczego mam coś zrobić, a wymaga trochę starań, to kalkuluję czy warto. Tak było z mieleniem owoców przez maszynkę – uznałam, że nie warto.

Nalewka żurawinowa
Nalewka żurawinowa

Jednak kiedy owoce żurawiny postały trochę w alkoholu, wszystko stało się jasne. Trzeba było je rozdrobnić już w słoju. Takie zgniatanie nie jest żadnym problemem, więc raczej będzie to dla mnie wygodniejszy sposób niż wyciąganie do tego maszynki, przynajmniej przy takich ilościach, jakie zazwyczaj nastawiam.

Przygotowanie nalewki żurawinowej

Składniki:

  • żurawina
  • cukier
  • alkohol (użyłam wódki)
Nalewka żurawinowa
Nalewka żurawinowa

Butelkowanie

Nalewka filtruje się bardzo sprawnie, a owoce zostawiam do duszenia mięsa. Podejrzewam, że będą pasować.

Efekt jest wart czekania. Bardzo lubię smak przetworów z żurawiny i tym razem się nie zawiodłam. Nalewka jest trochę kwaskowa, ale cukier złagodził ją na tyle, że pije się ją bardzo przyjemnie.

Nalewka żurawinowa
Nalewka żurawinowa

Wszystkie fotki własne.

Dodaj komentarz