Żubrówka własnej roboty

Żubrówka
Żubrówka

Nie wyobrażałam sobie do tej pory jak łatwo zrobić żubrówkę i pewnie dalej żyłabym w nieświadomości, gdyby nie to, że na stoisku Przyprawy Świata, właśnie wśród ziół i przypraw, leżała sobie saszetka z trawą żubrową. Na opakowaniu, żeby ułatwić mi decyzję o zakupie, naklejono przepis.

Składniki

0,5 l wódki
1-2 źdźbła trawy żubrowej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub białego (ja dodałam waniliowy)

Wykonanie

Składniki połączyć i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Wódka jest gotowa kiedy kolor stanie się jasnozielonkawy. Żubrówki nie filtrujemy, jest całkiem klarowna. Najlepiej nastawić ją od razu w docelowej butelce.

Trudno mi powiedzieć czy żubrówka według tego przepisu przypomina sklepową – dawno nie kupowałam. Ta jest jednak całkim smaczna, a prostota wykonania jeszcze zachęca do własnych prób. Można eksperymentować z ilością trawy i cukru, próbować z cukrem białym i waniliowym, możecie się też pokusić o dodanie innych dodatków, no ale to już nie będzie żubrówka.

Dodaj komentarz