Przygotowanie nalewki trzy cytrusy
Do przygotowania nalewki będą potrzebne:
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 1 zielony grejpfrut
- 1/2 l wódki
- cukier
Z dwóch cytryn i jednej pomarańczy należy zetrzeć skórkę. Wycisnąć soki z owoców i połączyć ze skórką i wódką. Wszystko wlać do butli i odczekać min 24h (u mnie pewnie postoi dłużej).
Korzystałam z przepisu Trzy cytrusy. Jest tam informacja, żeby dodać jeszcze syrop cukrowy z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Lubię kiedy nalewka nie jest za słodka, więc z dodawaniem cukru poczekam i myślę, że wystarczy mniej. Dodawanie wody natomiast spowoduje, że nalewka będzie bardzo słaba. Użyłam wódki, do tego z owoców wyszło sporo soku. Za jakiś czas będę dosładzać.
Butelkowanie
Nalewka ma wyraźny cytrusowy zapach. Jest dość trudna do odfiltrowania, a nawet po przejściu przez filtr pozostaje mętna. Bez cukru wychodzi świetna nalewka wytrawna, w której można wyczuć całą gamę cytrusowych smaków, od lekkiej goryczki skórki po pachnącą soczystość miąższu. Pozostanie więc taka jak jest, niesłodzona. Wyszło mi ok 3/4 l trunku, więc soku musiało być ok 1/4 l. Mimo, że w przepisie dozwolone jest testowanie od razu, ja swoją odstawię na jakiś czas.