Trzy cytrusy – nalewka

Nalewka Trzy cytrusy (fot. własna)
Nalewka Trzy cytrusy (fot. własna)

Przygotowanie nalewki trzy cytrusy

Do przygotowania nalewki będą potrzebne:

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 zielony grejpfrut
  • 1/2 l wódki
  • cukier

Z dwóch cytryn i jednej pomarańczy należy zetrzeć skórkę. Wycisnąć soki z owoców i połączyć ze skórką i wódką. Wszystko wlać do butli i odczekać min 24h (u mnie pewnie postoi dłużej).

Nalewka trzy cytrusy (fot. własna)
Nalewka trzy cytrusy (fot. własna)

Korzystałam z przepisu Trzy cytrusy. Jest tam informacja, żeby dodać jeszcze syrop cukrowy z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Lubię kiedy nalewka nie jest za słodka, więc z  dodawaniem cukru poczekam i myślę, że wystarczy mniej. Dodawanie wody natomiast spowoduje, że nalewka będzie bardzo słaba. Użyłam wódki, do tego z owoców wyszło sporo soku. Za jakiś czas będę dosładzać.

Nalewka Trzy cytrusy (fot. własna)
Nalewka Trzy cytrusy (fot. własna)

 

Butelkowanie

Nalewka ma wyraźny cytrusowy zapach. Jest dość trudna do odfiltrowania, a nawet po przejściu przez filtr pozostaje mętna. Bez cukru wychodzi świetna nalewka wytrawna, w której można wyczuć całą gamę cytrusowych smaków, od lekkiej goryczki skórki po pachnącą soczystość miąższu. Pozostanie więc taka jak jest, niesłodzona. Wyszło mi ok 3/4 l trunku, więc soku musiało być ok 1/4 l. Mimo, że w przepisie dozwolone jest testowanie od razu, ja swoją odstawię na jakiś czas.

Trzy cytrusy w butelkach (fot. własna)
Trzy cytrusy w butelkach (fot. własna)

Dodaj komentarz